Followers

Sunday, March 27, 2011

Adey Aneyyy..marah pun jangan tonyoh kepala aku..Hikayat Gunting Rambut


"aikkk..dalam hati aku, "perli aku ke nih"...Aku kata, "Aneyy, tak pa la, siang orang lain punya, malam mari u punya lar.." aku sambung lagi "kalu u punya rezeki mesti mari jugak, customer always right".
Ayat ni dia dengar, dia jadi naik angin, dengan nada kuat "Adeyy..customer always right, saya pun ada saya punya right",  sambil tu dia tonyoh kepala aku.."
Semalam hari Ahad, aku ambik kesempatan untuk mengunting rambut ..
Pergi kedai gunting berdekatan dengan taman perumahan..wahhh..ada 7 orang anak-anak yang pastinya murid sekolah..dalam hati tak per lah, bagi 'can' (peluang) kat dia orang..malam nanti datang..
Balik rumah..
Malam lepas maghrib aku pergi semula ke kedai gunting tersebut..ada 5 orang..
Aku ambik keputusan untuk tunggu..
Sampai giliran aku jam dah 8.45 malam..tinggal aku sorang..
Sambil gunting dia cakap;
"Saya sudah 20 tahun ini kerja, saya tau ini customer punya cara" kata dia, aku pun menyampuk "apa dia"
dia sambung, "Ada customer malam mau cari sama saya, hari minggu cari sama saya mau gunting", aku kata bagus macam tu. Dia tambah, "Malam mana sini kawasan kedai gunting ada bukak, jadi cari saya", dia terus kan lagi, "Siang kalu tak mau saya, tak buley tunggu, tengok ada orang lari lain tempat, malam kalu orang ramai pun mau tunggu", ....
aikkk..dalam hati aku, "perli aku ke nih"...Aku kata, "Aneyy, tak pa la, siang orang lain punya, malam mari u punya lar.." aku sambung lagi "kalu u punya rezeki mesti mari jugak, customer always right".
Ayat ni dia dengar, dia jadi naik angin, dengan nada kuat "Adeyy..customer always right, saya pun ada saya punya right",  sambil tu dia tonyoh kepala aku..
Wah... main kasar nih..dalam hati aku.. Dia cakap lagi, "satu orang punya pasal saya mau tunggu ka, saya mari pukul 9 pagi aneyy.." dia kata, "malam saya pun mau rehat, bila saya mau mandi, bila saya mau makan, ini hari minggu, dia satu orang punya pasal saya mau tunggu ka?"..
Aku dah mula rimas...sambil bercakap dia tekan-tekan, tonyoh-tonyoh kepala aku...
apa hal lak tonyoh kepala aku...lepas tu dia tutup shutter depan kedai, gunting rambut aku pun belum habis lagi nih...Ehh...dia nak buat apa lak nih..
AKu tanya kat dia dengan nada lembut, "u marah saya ka", "Bukannn" dia kata, tadi ada satu orang Cina sudah 5 kali mari, mari sekejap tengok orang ada, dia keluar..lepas tu mari lagi, bukak pintu tengok ada orang, dia keluar, dia ingat saya tarak kira..kali 5 mari saya cakap, U mau gunting U tunggu, U ini macam kasi rosak saya punya pintu..". ada rasional nya dia marah,
Pertama dia dah penat - berniaga dari pagi..
Kedua dia rungsing dengan orang sombong...
Aneyy..U cakap ada betul..orang itu macam sombong punya orang, kalau dia tunggu pun dia tak banyak buang masa sampai 5 kali mari...
"Tapi aneyy...lain kali jangan kasi tonyoh customer punya kapla..sambil aku bayar upah gunting"
"Ayoyooo..saya ada bikin itu macam ka...Sori  Tuan...Sori Incik...sori...sori"
Aku senyum..sambil cakap everybody ada dia punya right aneyy..kita jaga kita punya right tapi kita pun kena jaga orang lain punya right jugak...

 

No comments: