Followers

Tuesday, March 29, 2011

PoCo-PoCo HARAM

Mufti Perak,  keluarkan surat menyatakan tarian poco-poco adalah haram..
Gambar hiasan dari Kosmo

Tarian poco-poco dikatakan mempunyai unsur kepercayaan Kristian dan pemujaaan roh. Tarian poco-poco adalah berasal dari Jamaica.
Sehubungan dari itu Dato' Harussani telah mengeluarkan satu surat yang ditujukan kepada Persatuan Kakitangan Malayan banking Perak mengenai pengharaman tarian poco-poco yang telah diputuskan dalam Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Perak kali 186, bertarikh 25 Januari 2011. 
Bagaimana pun keputusan pengharaman ini belum diwartakan..

Monday, March 28, 2011

Thanks You mY fRIENDS

iNI LAH UNGKAPAN YANG BOLEH aku berikan kepada mereka..
Nak tau pada siapa..hemmmm
"KEPADA SEMUA  KAWAN KU YANG DAH PUN MENJADI FOLLOWER BLOG AL-HIKAYAT"
dan kepada semua yang sudi membaca blog aku, walaupun tak jadi follower....... 
Follower Al-Hikayat sebenarnya mereka ini adalah blogger hebat, blog mereka menarik, mereka dah punya ramai follower dalam blog masing-masing..
"TAPI, MEREKA SUDI MENJADI FOLLOWER KEPADA BLOG AKU...terharu rasenye.."
Mereka adalah;

  1. gule guli momoe - budak-gile-cokelat.blogspot.com
  2. helmi - hemdahl.blogspot.com
  3. arein - aienalmardhia.blogspot.com
  4. syed hakimi - mimpiencikkimi.blogspot.com
  5. phoged(dk4me)
  6. eqbalzack
  7. E-Da - zaridahzuber.blogspot.com
  8. Layla Yuki - laylamessy.blogspot.com
  9. abang long
  10. aniline - storiesofbellaluna.blogspot.com
  11. Elip Afats - elipafats1493.blogspot.com (dia nih kawan sekolah aku)
  12. mia - zanarita.blogspot.com 
  13. Sarah Nadia
"Terima kasih atas kesudian kalian..Aku amat menghargainya" 

Sunday, March 27, 2011

Adey Aneyyy..marah pun jangan tonyoh kepala aku..Hikayat Gunting Rambut


"aikkk..dalam hati aku, "perli aku ke nih"...Aku kata, "Aneyy, tak pa la, siang orang lain punya, malam mari u punya lar.." aku sambung lagi "kalu u punya rezeki mesti mari jugak, customer always right".
Ayat ni dia dengar, dia jadi naik angin, dengan nada kuat "Adeyy..customer always right, saya pun ada saya punya right",  sambil tu dia tonyoh kepala aku.."
Semalam hari Ahad, aku ambik kesempatan untuk mengunting rambut ..
Pergi kedai gunting berdekatan dengan taman perumahan..wahhh..ada 7 orang anak-anak yang pastinya murid sekolah..dalam hati tak per lah, bagi 'can' (peluang) kat dia orang..malam nanti datang..
Balik rumah..
Malam lepas maghrib aku pergi semula ke kedai gunting tersebut..ada 5 orang..
Aku ambik keputusan untuk tunggu..
Sampai giliran aku jam dah 8.45 malam..tinggal aku sorang..
Sambil gunting dia cakap;
"Saya sudah 20 tahun ini kerja, saya tau ini customer punya cara" kata dia, aku pun menyampuk "apa dia"
dia sambung, "Ada customer malam mau cari sama saya, hari minggu cari sama saya mau gunting", aku kata bagus macam tu. Dia tambah, "Malam mana sini kawasan kedai gunting ada bukak, jadi cari saya", dia terus kan lagi, "Siang kalu tak mau saya, tak buley tunggu, tengok ada orang lari lain tempat, malam kalu orang ramai pun mau tunggu", ....
aikkk..dalam hati aku, "perli aku ke nih"...Aku kata, "Aneyy, tak pa la, siang orang lain punya, malam mari u punya lar.." aku sambung lagi "kalu u punya rezeki mesti mari jugak, customer always right".
Ayat ni dia dengar, dia jadi naik angin, dengan nada kuat "Adeyy..customer always right, saya pun ada saya punya right",  sambil tu dia tonyoh kepala aku..
Wah... main kasar nih..dalam hati aku.. Dia cakap lagi, "satu orang punya pasal saya mau tunggu ka, saya mari pukul 9 pagi aneyy.." dia kata, "malam saya pun mau rehat, bila saya mau mandi, bila saya mau makan, ini hari minggu, dia satu orang punya pasal saya mau tunggu ka?"..
Aku dah mula rimas...sambil bercakap dia tekan-tekan, tonyoh-tonyoh kepala aku...
apa hal lak tonyoh kepala aku...lepas tu dia tutup shutter depan kedai, gunting rambut aku pun belum habis lagi nih...Ehh...dia nak buat apa lak nih..
AKu tanya kat dia dengan nada lembut, "u marah saya ka", "Bukannn" dia kata, tadi ada satu orang Cina sudah 5 kali mari, mari sekejap tengok orang ada, dia keluar..lepas tu mari lagi, bukak pintu tengok ada orang, dia keluar, dia ingat saya tarak kira..kali 5 mari saya cakap, U mau gunting U tunggu, U ini macam kasi rosak saya punya pintu..". ada rasional nya dia marah,
Pertama dia dah penat - berniaga dari pagi..
Kedua dia rungsing dengan orang sombong...
Aneyy..U cakap ada betul..orang itu macam sombong punya orang, kalau dia tunggu pun dia tak banyak buang masa sampai 5 kali mari...
"Tapi aneyy...lain kali jangan kasi tonyoh customer punya kapla..sambil aku bayar upah gunting"
"Ayoyooo..saya ada bikin itu macam ka...Sori  Tuan...Sori Incik...sori...sori"
Aku senyum..sambil cakap everybody ada dia punya right aneyy..kita jaga kita punya right tapi kita pun kena jaga orang lain punya right jugak...

 

Saturday, March 26, 2011

Gelatin Babi > dalam kopi ajer ker?


Maaf...mungkin artikel saya akan menyentuh sensitiviti orang lain..
Ungkapan diatas ditulis kerana orang Melayu memang mengambil berat untuk menjaga hati orang lain..
Terharunya bila membaca berita terdapatnya gelatin babi dalam kopi yang diminum  oleh orang Islam.

Cuba kita renung makanan yang lain:
  1. Bagaimana dengan sayur-sayuran -disiram dan dibaja dengan apa
  2. Fish ball - apa bahan campurannya
  3. Fish cake - serupa dengan ini
  4. Biskut - bahan penyedap biskut perlu dari gelatin
  5. Aji No Moto - ini kes lama yang disenyapkan
  6. Makanan sejuk beku, seperti ayam goreng segera atau nugget, sebelum dibungkus bagaimana kesahihan proses penyembelihannya.
Ini adalah sebahagian dari contoh makanan dalam negara yang dikeluarkan oleh industri bukan Islam.

Apa JAKIM buat sekarang
  • periksa jika ada repot
  • periksa jika ada permohonan dari industri
     Saranan saya kepada JAKIM, bukan niat nak mengajar 
    • Perlu ada kepakaran sendiri,
    • pakar kejuruteraan
    •  Pakar ekonomi
    • Pakar perundangan syariah dan sivil
    • Pakar kimia
    • Pakar Pemakanan
    • Makmal sendiri disetiap negeri
    • Mewujudkan sistem bar code untuk semua logo Halal
    • "Babi tester" atau tester kepada semua binatang yang tidak halal (alat seperti urine test atau mengesan perempuan bunting)
    • Pusat pnyembelihan mesti ownership jabatan ugama Islam negeri atau JAKIM sendiri
      Pasti ada yang membaca artikel ini berkata cakap senanglah..
      Saya kata kalau tak buat lagi susah..Saya sanggup tampil kehadapan untuk mengambil tanggungjawap melaksanakan projek ini jika mendapat respon dari JAKIM...
      "Caca Marba jadinya" umat Islam Malaysia kerana makanan tidak halal disuap dari bayi lagi..
      Dengar azan pun takut...

      Akhirkata orang lain langsung tidak pernah terfikir untuk menjaga hati kita...kerana dilihat kita sentiasa berada dipihak yang mengalah dan dikalahkan...




      CacaMarba Jadinya

      Aku tambah kat tajuk blog nih...cacamarba jadinya..
      sebab sahabat aku bagi idea. ..Alhikayat menceritakan kisah bukan sahaja tentang diri aku atau famili atau kisah masyarakat, politik dan bencana...
      Tapi yang lebih fokus lagi adalah keadaan cacamarba jadinya atau kusut atau kelam-kabut atau haru-biru yang wujud dalam cerita tu..
      Aku terima nasihat seorang sahabat yang memberi pandangan secara jujur demi kebaikan...
      Terima kasih sahabat... 










      Tuesday, March 22, 2011

      Doktor ni melawak ker atau memang .....

      Nak cerita..sebab gara-gara masuk tournament badminton..
      Sudah agak lama tak main badminton, lebih kurang 3 tahun tinggalkan gelanggang.
      Mulanya sebab sibuk nak uruskan perniagaan yag baru bertapak-bertatih..
      lepas tu jumpa kawan kaki golf...tak tahan kena pujuk rayu..
      terjun masuk padang golf lak..Tinggal terus badminton ..
      bulan lepas ada tournament badminton..bukan tournament besar pun..
      partner ajak join...kena pujuk lagi...tak tahan kena pujuk...
      register main beregu....berlatih cuma 3 hari...terus perlawanan.
      Hari perlawanan, main tak lah menang, tapi sangat bersungguh-sungguh walaupun stamina memang hancur..
      balik rumah pukul 1 pagi...kaki kiri dah mula berdenyut-denyut ...
      Sapu minyak panas..makan ubat tahan sakit..terus tidur..
      Bangun pagi kaki makin bengkak, masih boleh berjalan..sapu minyak panas lagi..balut dengan bandage..
      masih boleh tahan sebab hari pun ahad, jadi tidur ajer ler...
      Petang cuba urut, rasa macam kurang sikit...lega
      Pukul 12 malam kaki sakit semula, kali ni makin bengkak..
      Tak tahan,, minta tolong isteri hantarkan ke hospital..
      Sampai hospital terus duduk dalam kerusi roda, doktor check, suruh buat x-ray, kata dia ada nampak crack sikit..aku kata kena simen ker..."Tak payah" kata doktor cina ni..sikit aje..balut dengan bandage..
      dia tulis atas kerta suruh ambik ubat..
      Pergi ke farmasi..jurufarmasi kata ubat ni kena makan macam ni, yang ni kena makan macam ni..tapi yang satu ubat ni dia kata kena makan habis, sebab awak gastrik...aku terdiam sekejap..
      esok tak puas hati, aku pergi jumpa doktor panel..bawak ubat hospital sekali..
      "kah....kah...kah.." sakan pulak doktor panel aku ketawa..
      aku kata "Aney..apa gelak tengok ubat"..
      sambil gelak tak habis dia tanya "U sakit apa"
      aku jawab sakit kaki lah..
      "U tau ini ubat apa", aku geleng kepala
      Doktor gelak lagi "Ini satu tahan sakit, ini satu antibiotik and lagi satu ubat gastrik"
      "Ada ubat sakit kaki kaaaa" dia menambah..
      "Cehhh..doktor hospital ni melawak dengan aku ker atau memang ....."
      Tarak guna ,,,porah cittt... patut sakit aku tak hilang.. 

      Harga Ayam Naik Punyer Pasal - Aku bagi Lagu Nih..

      video

      Bila harga ayam naik
      Pelbagai jabatan main tuduh jabatan lain sebab bukan tanggungjawab dia orang..
      Mula kata pengguna tak repot..
      dah repot lak kata harga ayam naik dari ladang...
      ladang kata lak, kena naik harga sebab bahan makanan ayam datang dari pekan...
      habis sapa nak tanggung...!!!!
      Pengguna lah tanggung...
      Pembeli lah tanggung...
      Kita semua nyanyi lagu nih...
      layan....

      Sunday, March 20, 2011

      ANAK KU HILANG DI MASJID NEGARA

      Kisah ini berlaku pada 26hb Disember 2010 yang lepas.
      Pada mulanya aku tidak tergamak untuk menceritakan kisah ini, maklumlah kisah pahit dan mengerikan bagi ku sekeluarga. Tapi bila dikenang-kenangkan kembali eloklah dicatatkan sebagai satu kenangan dan iktibar dimasa hadapan.
      Inilah Uci yang diceritakan 
      Kami bertolak pagi jam 9.00 dari Ipoh, destinasi pertama kami adalah pusat sains negara. Seronok bukan main lagi, menjerit-jerit mereka sebab ketika hari tersebut pameran dinosaur diadakan disitu. Jam 4 petang kami ke Taman Orkid Negara yang terletak berhadapan Taman Burung.
      Penat berjalan jam pun dah 5.45 petang. Kami sekeluarga bergerak ke Masjid Negara untuk mandi, menukar pakaian dan bersembahyang. Disinilah peristiwa ini bermula.
      Tandas dan bilik mandi utama dalam proses kerja pembaikan, jadi kena masuk tandas kecil dihujung masjid, tapi tak ader tempat mandi, cuma ada 3 buah tandas, jadi aku menyuruh anak ku ini, yang kami panggil nama timang-timangan sebagai Uci (Mohamad Firdausi) masuk kebilik tandas no.1, lalu masuk pula seorang hamba Allah berambut panjang ke bilik tandas no.3, sebab aku berdiri didepan pintu tandas no.2.
      Aku pesan pada Uci, "Kalau dah siap mandi panggil ayah tau", 
      "Ya lah" jawabnya. 
      Aku pun masuk kedalam tandas no.2.. 
      Aku pun mandi "Wah leganya" dalam hati ku..
      Tapi dalam aku bersiram, hati aku berkata kenapa dalam tandas Uci senyap ajer, dah tak ada bunyi air lagi.
      Aku memanggil nama "Uci" 2 kali, tapi senyap ajer.
      Aku memanggil lagi dengan kuat, pun tak ada jawapan, 
      hati aku dah mula gelabah, kenapa tak ada jawapan, cepat-cepat aku keluar.
      Zuuupppp..menyirap darah aku kerana melihat pintu tandas no.1 dah terbuka, aku tolak luas-luas.. kosong.
      Aku bergegas ke belakang ketempat mengambil wuduk..kosong..
      Aku keluar bertanya kepada pak guard di tepi tangga.. "Abang ada nampak budak kecik umur 5 tahun pakai baju belang biru keluar dari tandas ni",  kecewa kerana jawapannya hampa, dalam hati aku mustahil pak guard ni tak nampak anak aku keluar sedangkan meja dia sebelah pintu tandas jer.. 
      Aku berlari kedepan tandas wanita, menjerit memanggil nama isteriku, "Uci ada kat situ ker", isteriku mengelengkan kepala dan perasaan panik pun bermula bila aku katakan dia dah keluar dari tandas.
      Aku berlari menaiki tangga, dalam hati dah mula menuduh mamat rambut panjang yang masuk tandas no.3 melarikan anak aku.
      Sambil menaiki tangga aku bertanya kepada 3 orang gadis yang nak ke tandas, dalam aku berkeadaan panik mereka cuma ketawa dengan menjawap "tak nampak bang", senyum meleret lagi..ceh...ingat aku nak mengurat diaorang ker..aku panik nih..
      Aku berlari anak menuju ke pintu ruang solat masjid dan bertanya kepada guard yang berdiri disitu, mereka juga memberikan jawapan yang sama, "tak ada".
      Kaki aku dah rasa macam nak terkulai, dalam hati aku, kalau tak jumpa nih pasti aku jadi gila..
      air mata dah mula meleleh kat pipi, 
      aku berlari menuruni tangga mendapatkan isteri ku, dia dah mula meraung dalam tandas.. 
      aku berlari anak menuju ketampat letak kereta, dengan harapan Uci berada disitu..hampa kerana tiada sesiapa disitu..
      Aku berlari semula keatas menuju ruang solat sambil berdoa agar Allah berikan hidayah kepada ku untuk mencari Uci.. 
      Aku terus melangkah kedalam ruang solat, disitu ada beberapa orang sedang bersolat, duduk berzikir dan ada satu kumpulan sedang mengadakan majlis mengangkat nikah.
       Aku nampak di tepi tiang seseorang memakai baju biru belang sedang duduk, aku rapati "Ya Allah, anak ku rupanya" terus ku peluk dia,
      Aku tanya kenapa kat sini, dia kata  "Uci tunggu ayah, Uci ingat ayah ada kat sini, tadi masa mandi Uci ingat ayah tinggal Uci, Uci nak sembahyang dengan Ayah"
      Menitik air mataku.
      "Ya Allah betapa agungnya kekuasaan Mu"
      Kau telah memberikan iktibar kepada ku supaya:
      1. Jangan cuai
      2. Berhati-hati
      3. Jangan cepat menuduh orang
      4. Bertenang
      5. Berdoa
      6. Berusaha


      Saturday, March 19, 2011

      Tentera Munafik dah bersiap



      Artikel ini sebagai renungan dan iktibar kepada satu bangsa yang tidak bersatu, yang mementingkan harta dan pangkat sebagai matlamat. 
      Satu lagi kerajaan Islam bakal ditawan. Tentera Kristian sedang bersiap menyusun strategi untuk menyerang Libya dikala negara itu sedang berkecamuk dengan perang saudara.
      Pengukuhan penempatan tentera Kristian hampir mencapai matlamat. Iraq, Afganistan, Kuwait (kuasa politik) dan kini Libya bakal menjadi kan keseluruhan negara teluk dalam genggaman mereka.
      Mereka ketika ini seperti berhajat untuk mengepung Arab Saudi dimana terletaknya Kaabah.
      Mereka tidak akan terus menyerang Arab Saudi tetapi mereka mengunakan strategi dengan melakukan kepungan sedikit demi sedikit.
      Umat Islam pasti akan tertekan selepas ini, dimana sekarang mereka telah pun mengawal ekonomi melalui perdagangan dan matawang, kawalan politik melalui PBB dan dalam masa sama melakukan penaklukan sedikit demi sedikit terhadap umat Islam.
      Negara teluk bukan sahaja sebagai tempat tumpuan umat islam yang lebih penting adalah sumber tenaga berkumpul disitu, iaitu sumber tenaga minyak sebagai bahanapi dan kedua sumber atau simbol ke Islaman dimana para ilmuwan Islam berkumpul disitu.

      Mereka menjangka jika runtuh keseluruhan negara teluk hingga jatuh ke dalam jajahan mereka maka pengaruh Islam pasti akan berkubur sedikit demi sedikit dari dunia ini.
      Negara-negara lain dari negara teluk walaupun negara Islam seperti di Afrika atau Malaysia dan Indonesia tidak dipandang mengancam kepada tentera Kristian ini kerana negara ini tiada kekuatan tersendiri, negara-negara ini bergantung 100% kepada ekonomi Amerika, bak kata orang jentik sekali pun tertungging.
      Ketika  tentera kristian bersiap sedia untuk menyerang,  tiada satu negara Islam pun yang berani mencuit PBB untuk menghalang mereka. Inilah ciptaan mereka atas nama kuasa Veto dalam PBB.
      Pada ketika ini,  ideologi mereka berabad yang lepas dengan memberikan pelajaran mengikut acuan mereka kepada umat Islam sedikit demi sedikit menampakkan kejayaan. Mereka berusaha membangunkan teknologi dan pendidikan tinggi dengan memberi peluang kepada umat Islam mendapatkan pendidikan mengikut acuan mereka dan ketika mereka mula melakukan penjajahan era moden umat Islam tidak bangkit melawan malah tidak berani bersuara terhadap mereka. Idealogi mereka sudah tebal mempengaruhi dikalangan ilmuwan Islam  di negara-negara yang pernah mereka takluki satu ketika dahulu.
      Mungkin ada yang membaca artikel ini juga menganggap bahawa artikel ini sebagai menghasut atau apa saja pandangan kerana terpengaruhnya idealogi yang mereka dapat dari pelajaran barat atau pergaulan atau hubungan politik atau demi kepentingan pangkat dan darjat mereka.
      Apa pun sebenarnya, kebaikan hanya akan datang dari keikhlasan.
      Wasallam...



      Friday, March 18, 2011

      Bestnya ABC Taiping

      Balik dari pejabat petang semalam 7.15 pm. Lepas maghrib kami bersiap untuk makan malam..
      Pikir nak makan kat mana ya..dalam hati aku..
      Haa..kita pegi Taiping nak, kata aku.."Yeyyy" anak-anak aku melompat.
      Bergerak ke Taiping jam dah 7.50 pm, sampai Taiping lak tak tau mana nak makan..
      Pusing kat kamunting..Ishhh, tak der tempat yang menarik..
      Ambik keputusan pi medan selera belakang Bomba..
      Seronok anak-anak aku..
      pasti menu diaorang ABC yang pertama diminta..
      ABC kat Taiping ni memang ada special nya..bagi aku ada nostalgia nya.


      Masuk gerai Che Arfah nih..makanan ok lah..taraf 3 bintang aku bagi..
      perut dah lapor..jam dah pukul 9.45 pm..
      ni bahana berpusing-pusing cari tempat makan..
      nak makan pun susah ker..

      Yong Tau Foo..menu wajib aku dengan isteri..

      Dah lepas makan..tengok longgok pinggan.
      "Haa..apa lagi" kata aku.
      lepas makan pi cuci pinggan... sapa nak bayor, duit tak der..
      gelak yer..
      Tu mamat kat belakang nak tumpang posing sekali..apa da..
      Si kecik ni boleh tahan nak berposing..dah tu tukang buat kecah atas meja..jaga kakak tu marah meja dia kotor ...

      Yang Uci nih nasi tak habis makan ...sibuk nak bergambor..
      pas nih pi Zoo pulak...Night Safari
      Apa hal, habis makan pun dekat pukul 11 malam..dah sunyi kat Zoo..gajah pun dahh masuk tidor..
      bergambar kat luar ajer ler..
      Sapa suruh masuk Zoo tengah malam..
      nak jadi bahan makanan rimau ker..
      Jam 11.45 malam bertolak balik Ipoh.
      mengantuk beb...mengantuk sebab perut dah kenyang..
      kita masuk Zoo lain kali ler..kata aku pada anak-anak..

      Thursday, March 17, 2011

      kisah jepun



      Teringat  kisah kekejaman askar Jepun yang diceritakan oleh kedua orang tua ku.
      Mak aku cakap tiap kali askar Jepun masuk rumah, beras pasti kena rampas, anak dara lari sembunyi dalam lubang yang dikorek untuk sembunyi, kalau tidak pasti jadi bahan.
      Orang Melayu ramai kena sakit untut sebab kurang zat, makan ubi kayu ajer..
      Ketika itu orang Melayu yang berjawatan ketua kampung adalah pembelot kepada bangsa,
      mereka jadi talibarut Jepun, tolong Jepun cari penentang dan berikan anak dara orang demi kesenangan dan pangkat mereka.
      Sebab itu orang Melayu sangat mudah dijajah kerana mereka yang berpangkat susah nak bela bangsa sendiri, penting kedudukan mereka dan gila harta.
      Orang tua ku memceritakan lagi waktu Jepun dah keluar, komunis ambik alih pemerintahan, sebab pembesar melayu langsung tiada idea. Malah mereka ada yang bersekongkol dengan komunis.
      Kata akhir ibu ku adalah "Orang Melayu jangan dijajah lagi, Melayu kena bersatu, jangan tamak haloba, kerana sikap tamak akan meruntuhkan negara, agama,bangsa dan maruah"
      Kata-kata ini dah 30 tahun aku simpan dan ku sematkan dalam hati,
      aku memerhati sikap bangsa ku sekarang,
      sudah ada ciri-ciri akan dijajah lagi..

      Wednesday, March 16, 2011

      NUCLEAR PLANT IN MALAYSIA - SIAPA YANG UNTUNG

      "It is for cabinet to decide, we have to wait for the report to be presented to the cabinet". Dato Seri Peter Chin Fah Kui said.
      The decision to build 2 nuclear plants in Malaysia will be made after the cabinet was evaluated the proposal paper to be submitted by Malaysian Nuclear Power Corporation.
      "Whether the proposal was on or not, it was not me to decide", said Dato Seri Peter Chin Fah Kui

      Who is behind Malaysian Nuclear Power Corporation. Did Malaysian peoples knows?

      Sunday, March 13, 2011

      3 Japan nuclear reactor at risk

      "The earthquake, tsunami and the nuclear incident have been the biggest crisis. Japan has encountered in the 65 years since the end of World War Two," a grim-faced Kan had told a news conference on Sunday.
      "We're under scrutiny on whether we, the Japanese people, can overcome this crisis."


      A badly wounded nation has seen whole villages and towns wiped off the map by a wall of water, leaving in its wake an international humanitarian effort of epic proportions.
      Officials confirmed on Sunday that three nuclear reactors north of Tokyo were at risk of overheating, raising fears of an uncontrolled radiation leak.
      Engineers worked desperately to cool the fuel rods in the damaged reactors. If they fail, the containers that house the core could melt, or even explode, releasing radioactive material into the atmosphere.
      Operators had earlier halted injection of sea water into the reactor, resulting in a rise in radiation levels and pressure. The government had warned that an explosion was possible because of the buildup of hydrogen in the building housing the reactor.
      Japan battled through the weekend to prevent a nuclear catastrophe and to care for the millions without power or water in its worst crisis since World War Two, after a huge earthquake and tsunami that likely killed more than 10,000 people.
      The government had warned of a possible explosion at the No. 3 reactor because of the buildup of hydrogen in the building housing the reactor. TV images showed smoke rising from the Fukushima facility, 240 km (150 miles) north of Tokyo. - Yahoo.News

      Nuclear Plant: How it works

      video






      Saturday, March 12, 2011

      Terrible Tragedy:Japan Nuclear Plant Blast

       An explosion and feared meltdown at one of Japan's nuclear plants exposed the scale of the disaster facing the country 


      video


      after a massive quake and tsunami left 1,000 feared dead.

      An aerial view shows the quake-damaged Fukushima nuclear power plant in the Japanese town of Futaba, Fukushima prefecture, on March 12. An explosion and feared meltdown at one of the plants exposed the scale of the disaster facing Japan after a massive quake and tsunami hit the northeast, leaving more than 1,000 people feared dead.
      Reactor cooling systems failed at two plants after Friday's record 8.9-magnitude earthquake hit, unleashing a terrifying 10-metre (33-foot) wave that tore through coastal towns and cities, destroying all in its path.
      Smoke was seen billowing from the Fukushima No. 1 atomic plant about 250 kilometres (160 miles) northeast of Tokyo after an explosion at the ageing facility on Saturday destroyed the walls and roof, reports said.
      The blast reportedly left several workers injured.
      Kyodo News agency said radioactive caesium had been detected near the site, quoting the Japanese nuclear safety commission. Radioactivity rose 20-fold outside, reports said.
      The plant "may be experiencing nuclear meltdown", Kyodo and Jiji reported before the explosion, while public broadcaster NHK quoted the safety agency as saying metal tubes that contain uranium fuel may have melted.
      The cooling system of the plant was damaged in the massive earthquake that struck the region 24 hours earlier, leaving authorities scrambling to fix the problem and evacuate more than 45,000 residents within a 10-kilometre radius.
      Thousands were also evacuated from near a second plant, Fukushima No. 2, which also suffered damage to its cooling system.
      Parts of the No. 1 reactor's nuclear fuel rods were briefly exposed to the air Saturday after cooling water levels dropped and a fire engine was pumping water into the reactor, Jiji Press reported.
      A spokesman for operator Tokyo Electric Power (TEPCO) told AFP: "We are trying to raise the water level."
      The atomic emergency came as the country struggled to assess the full extent of the devastation wreaked by the massive tsunami, which was unleashed by the strongest quake ever recorded in Japan.
      The towering wall of water pulverised the northeastern city of Sendai, where police reportedly said 200-300 bodies had been found on the coast.
      More than 215,000 people were in emergency shelters, police said.
      The full scale of those left homeless was believed to be much higher, with police saying they had not received a tally from Miyagi prefecture, the hard-hit province that is home to Sendai.
      "What used to be residential areas were mostly swept away in many coastal areas and fires are still blazing there," Prime Minister Naoto Kan said after surveying the damage by helicopter.
      The unstoppable black tide picked up shipping containers, wrecked cars and the debris of shattered homes and crashed through the streets of Sendai and across open fields, forming a mud slick that covered vast tracts of land.
      "There are so many people who lost their lives," an elderly man told TV reporters before breaking down in tears. "I have no words to say."
      An AFP tally compiled from national and provincial police data put the confirmed death toll at least 703.
      "It is believed that more than 1,000 people have lost their lives," said Chief Cabinet Secretary Yukio Edano.
      "The damage is so enormous that it will take us much time to gather data," an official at the police agency told AFP.
      Authorities said more than 3,000 homes were destroyed or swept away and tens of thousands of people spent the night in emergency shelters.
      The tsunami obliterated Rikuzentakata, a coastal city of some 23,000 people, the Fire and Disaster Management Agency said.
      In the shattered town of Minamisoma, Sayori Suzuki, a 34-year-old housewife, recalled the utter horror of the moment the quake hit.
      "It was a tremor like I've never experienced before," she told AFP. "Things just flew from the shelves."
      "My house is okay, but a relative's house was washed away."
      Some 50,000 military and other rescue personnel were pushed into action to spearhead the Herculean rescue and recovery effort with hundreds of ships, aircraft and vehicles headed to the Pacific coast area.
      Army helicopters airlifted people off the roof of an elementary school in Watari, Miyagi prefecture.
      The towering wave set off alerts across the Pacific, sparking evacuations in Hawaii and on the US West Coast.
      Chile said it was evacuating coastal areas and Ecuador's state oil company announced it had suspended crude oil exports due to risks posed by the tsunami.
      The Bank of Japan said it would do its "utmost" to ensure the stability of financial markets after the quake brought huge disruption to key industries.
      Major manufacturers including Toyota, Nissan and Sony were forced to suspend production at some sites, raising short-term concerns for the nation's struggling economy.
      In quake-hit areas, 5.6 million households had no power Saturday and more than one million households were without water. Telecommunications networks were also hit.
      Leading international offers of help, President Barack Obama mobilised the US military to provide emergency aid after what he called a "simply heartbreaking" disaster.
      The United States, which has nearly 40,000 military personnel in Japan, ordered a flotilla including two aircraft carriers and support ships to the region to provide aid.
      The quake, which hit at 2:46 pm (0546 GMT) and lasted about two minutes, rattled buildings in greater Tokyo, the world's largest urban area and home to some 30 million people.
      Millions were left stranded in the evening after the earthquake shut down the city's vast subway system.
      But with small quakes felt every day somewhere in Japan, the country is one of the best prepared to deal with the aftermath of such a calamity.
      "If there is any place in the world ready for a disaster of the scale and scope of this historic calamity, it is Japan," said Stacey White, senior research consultant at the Centre for Strategic and International Studies.
      In a rare piece of good news, a ship that was earlier reported missing was found swept out to sea and all 81 people aboard were airlifted to safety.
      But mostly the picture was one of utter devastation.
      The tsunami submerged the runway at Sendai airport, while a process known as liquefaction, caused by the intense shaking of the tremor, turned parts of the ground to liquid.
      Hours after the quake struck, TV images showed huge orange balls of flames rolling up into the night sky as fires raged around a petrochemical complex in Sendai. A massive blaze also engulfed an oil refinery near Tokyo.
      Nearly 24 hours after the first, massive quake struck just under 400 kilometres northeast of Tokyo, aftershocks were still rattling the region, including a strong 6.8 magnitude tremor on Saturday.
      The US Geological Survey said more than 100 aftershocks had hit the area.
      Japan sits on the "Pacific Ring of Fire" and Tokyo is in one of its most dangerous areas, where three continental plates are slowly grinding against each other, building up enormous seismic pressure.
      The government has long warned of the likelihood that a devastating magnitude-eight quake will strike within the next 30 years in the Kanto plains, home to Tokyo's vast urban sprawl.

      Friday, March 11, 2011

      Japan hit by 8.9 magnitude earth quake

      video




      A catastrophic earthquake has struck Northern Japan, 150 miles off the coast. The quake hit on Friday, March 11, 2011 at 06:25:51 UTC, with a magnitude of 8.9. Frequent aftershocks at the time of this blog post. This is one one of the highest earthquakes ever recorded on earth. The quake is being described as roughly 1,000 times the size of the 2010 Haiti earthquake, in terms of total energy released. The USGS reports that this is the 5th strongest earthquake in the world since 1900.
      The Pacific Tsunami Center has issued a warning not only for Japan, where a 10-meter (33 foot) high tsunami is already sweeping the country, but for the coast of Russia, Marcus Island, Guam, Taiwan, the Philippines, Marshall Island, Midway Island, Indonesia, and Papua New Guinea.
      Live coverage on CNN International, Al Jazeera, and NHK, is showing massive tsunami waves of debris, mud, and flame wiping out massive sections of coastline. We are watching people dying, swept up in these massive waves of mud and debris.
      Here's a Reddit thread with relevant links. There is already a Wikipedia page: 2011 Sendai Earthquake and Tsunami. The Google Person Finder is available to help connect with missing loved ones. YouTube's Citizentube is curating raw videos from eyewitnesses.